knop bellenknop mailknop route

Beweegprogramma's

Al enkele jaren wordt het beweegprogramma COPD aangeboden binnen onze praktijk.

Vanaf januari 2014 is er gestart met een beweegprogramma obesitas en diabetes. Deze beweeggroep zal bij voldoende aanmeldingen steeds weer opnieuw worden aangeboden.

Beweegprogramma obesitas en diabetes

Mensen met obesitas ofwel overgewicht hebben veel baat bij beweging. Een uitgangspunt van onze benadering is dat het bewegen leuk en verantwoord moet zijn. Met de begeleiding die Fysiotherapie Oosterwolde aanbiedt worden deze twee uitgangspunten gewaarborgd. Bij ons kunt u een bewegingsprogramma in groepsverband beginnen waarbij gedurende elke les een fysiotherapeut aanwezig is.

Het bewegingsprogramma dat wij aanbieden is opgezet door Fys’Optima en is gebaseerd op de KNGF-richtlijnen. Het totale traject duurt 12 maanden.

Intake

Voordat u aan het obesitas-bewegingsprogramma kunt beginnen, beoordelen we of u in aanmerking komt voor deelname. Om in aanmerking te komen voor het bewegingsprogramma heeft u onder andere een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Tijdens de intake wordt een aantal testen afgenomen om uw beginniveau te bepalen. Daarnaast wordt u bekend gemaakt met het traject van het gehele bewegingsprogramma.

Inclusiecriteria

  • Mensen met overgewicht tussen BMI 30 en 40 in combinatie met een buikomvang bij mannen > 102 cm, buikomvang bij vrouwen > 88 cm.
  • Mensen die niet voldoen aan de Nederlandse Fitnorm.
  • Verwijzing door een (huis)arts.
  • De deelnemer conformeert zich eraan aan het gehele programma deel te nemen. Bij beëindiging van het traject zonder relevante reden, wordt het gehele traject bij de deelnemer in rekening gebracht.

Verzekeraars kunnen eventueel specifieke aanvullende eisen stellen in relatie tot de inclusiecriteria.

Opzet

Het Obesitas-bewegingsprogramma bestaat uit 3 maanden trainen in groepsverband onder begeleiding van een fysiotherapeut. Na deze 3 maanden wordt ingezet op het zelfstandig voortzetten van gezond bewegen. 

Er kan gekozen worden voor een aansluitende periode van training onder begeleiding in de fysiofitness. Hiervoor kan een abonnement worden afgesloten.

Na 3, 6 en 12 maanden vindt er individuele coaching en een hermeting plaats.

Dietist

Naast de begeleiding bij het bewegen door uw fysiotherapeut zal een diëtist u enkele keren adviseren. Dit gebeurd tijdens de eerste 3 maanden van het programma in groepsverband.

Afspraak

Via 0516-512775 kunt u een afspraak maken met Martijn van Delden, fysiotherapeut en begeleider van het obesitas bewegingsprogramma.

Vergoeding

De zorgverzekeraars vergoeden bewegingsprogramma’s elk op een andere manier. Sommigen vergoeden als bewegingsprogramma, anderen als groepslessen en enkele verzekeraars vergoeden niet. De hoogte van de vergoeding verschilt eveneens per verzekeraar. Informeer voor een helder beeld over de vergoeding altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar.

Onze therapieën